מזרון שטח איכותי – חבר מסע אמיתי! / בלוג אורח מאת איתי ויצמן, מנהל אזור שרון בחוגי סיירות קק"ל

בלוג אורח מאת איתי ויצמן, מנהל אזור שרון בחוגי סיירות קק"ל

 

כל מטייל שהעביר מספיק לילות מחוץ לבית מכיר את הרגע הזה: השינה נהיית טרופה, והוא מוצא את עצמו בתנוחת עובר מסתובב שוב ושוב בשק"ש עם כאב בכתף או באגן.

אנחנו רוצים לאתגר את עצמנו ואת יכולותינו, ויציאה להרפתקה דורשת חשיבה אחרת ומעבר על ציוד מותאם, תוך הבנה שציוד איכותי יכול להפוך את החוויה לנעימה ובטוחה יותר.

 

מזרון השטח ממלא שני תפקידים מהותיים לשנת לילה טובה בשטח: ריפוד ובידוד. על פניו, נראה שהמזרון הנפוץ שאנו סוחבים כל טיול הוא הפונקציה היעילה ביותר – הוא גם מתאפיין במשקל קליל, וגם מספיק נח כדי לישון עליו. אך לא פחות חשובה היא היכולת שלו לשמור על חום הגוף לאורך הלילה.

חוויתם בקרים בהם התעוררתם עם כאבים בעצם הירך? זו לא תוצאה של הליכה מאומצת, אלא ככל הנראה הקור שחדר בלילה מהקרקע למזרון. זו נקודה בגוף שנלחצת כלפי מטה, ובמזרוני אויר או ספוג נקודת הלחיצה הזו מקבלת הרבה פחות בידוד. אחרי לילה שלם של שינה על הצד, התחושה לא נעימה, בלשון המעטה. תופעה זו יכולה להיגרם גם כתוצאה מבעיות כמו אובדן לחץ במזרוני אויר, או מזרון ספוג ישן שאיבד את כושר הבידוד.

 

בשורה התחתונה: יכולת הבידוד של המזרון היא גורם קריטי לשנת לילה נוחה ואיכותית, מכיוון שאתם מאבדים את חום הגוף לקרקע הקרה שמתחת. כדי למנוע זאת, חברות שונות משתמשות במגוון חומרים וטכניקות בנייה של המזרון ששומרות על החום ומעצימות את תחושת הנוחות בעת השכיבה.

 

בכל מזרון שטח קיים ערך ה-"R", שמודד את יכולת המזרון להתנגד למעבר חום דרכו. ככל שערך ה- "R" גבוה יותר, כך הוא יבודד אותנו טוב יותר מהקרקע. ערכי "R" ממוצעים נעים בין 2 ומטה (בידוד מינימלי) ל- 5.5 ומעלה (בידוד גבוה).

 

ליצרנים יש דרך אחידה לבדיקת ערכי R במזרוני שטח, מה שמאפשר להשוות את הערך בין מזרונים שונים, ללא קשר למותג, לדגם או לסוג המזרן.

 

אחרי שעברנו על הנתונים, בואו נדבר תכל'ס.

מערכת שינה מורכבת מכמה שכבות, בדומה לביגוד חורף. במקרים רבים הבסיס הוא מזרון ושק שינה.

בבחירת המזרון קיימים שיקולים רבים, כמו עלות, תנאי שטח, וגם מזג האוויר בו תצאו לשטח.

מזרון מתנפח אינו קורס, אבל יכול להתפנצ'ר, ומזרוני קצף/ספוג נמעכים במהירות, ואחרי כמה לילות בשטח כבר לא מהווים שכבה מרופדת ומבודדת מספיק ביניכם ובין הקרקע.

אין בחירה נכונה, וכל החלטה נובעת מהעדפות אישיות וניסיון. אישית, בתנאי קור, אני מעדיף רצפת בידוד כמו מזרון ספוג, ומעליו מזרון מתנפח בשביל הנוחות.

לטיולים בארץ הייתי מסתפק במזרון שתואם ל- 3 עונות, פרט לחודשים קרים יותר (כשמתקרבים ל- 0 מעלות בלילה או ישנים על קרקע רטובה).

למעשה, אני יוצר משטח ישר יותר עבור המזרון המתנפח, דבר המאפשר שינה נעימה, חמימה ורצופה.

 

 

לסיכום, כמה נקודות שימושיות שיעזרו לכם בבחירת מזרון שטח:

  1. בשוק קיימים כמה סוגי מזרנים: מזרון אוויר מתנפח, מזרון ספוג (מז"ש, פלציב) ומזרון מתנפח עצמאית.
  1. יכולת הבידוד של המזרון מצויינת על המזרנים באות "R" (R = Resist heat flow)

הערך מסמן לנו את היכולת של המזרן לבודד את חום הגוף של המטייל מהעדר החום של הקרקע.

  1. מערכת השינה – נוחות השינה בטמפרטורה מסוימת תלויה במשתנים רבים. בתור התחלה, התאמה ושילוב נכון בין שק שינה ומזרון הם המפתח לשנת לילה איכותית בשטח.

 

אז קחו לכם לילה לישון על זה… ובחרו לכם מזרון שטח איכותי שיצטרף אליכם למסע.

לילה טוב, ובהצלחה!